Polgármesteri köszöntő!

Sok szeretettel köszöntöm Önt Görbeháza Község Képviselőtestülete és lakosai nevében abból az alkalomból, hogy internetes kalandozásai során időt szentel településünk megismerésére. Remélem minden olyan információt meg fog találni településünkről, ami iránt érdeklődik, kérdéseire olyan választ talál, ami megkönnyíti eligazodását és nem utolsó sorban segítséget kap arra vonatkozóan, hogyan veheti igénybe szolgáltatásainkat a leghatékonyabban.

Engedje meg, hogy néhány sorban bemutassam Önnek településünket.

A falu története a szomszédos településsel Polgárral fonódott össze, területe az egri káptalan polgári birtoktestéből szakadt ki. Az 1910-es népszámlálás szerint Görbeház puszta lakott hely, 165 lélekkel. Nevét az alföldi ember számára szokatlan alaprajzi elrendezésű, L alakú (tehát görbe) csárdaépületről kapta. A Nagyatádi-féle földreform értelmében Görbeház-pusztán 1924-ben új telepes község jött létre. A falu ténylegesen 1925 és 1929 között épült fel, tervszerű mérnöki kiosztásban. Népessége gyorsan növekedett, hiszen 1939-40-ben az országos birtokpolitikai intézkedések következtében újabb telkeket osztottak ki. Ekkor önállósodása már nem volt kétséges, de erre formálisan csak 1945-ben került sor. A község egyik érdekessége a nagyságához viszonyított rendkívüli hosszúsága, amely a falun átvezető 35-ös számú főúton végighaladva jól érzékelhető.

Településünk a Hortobágyi Nemzeti Park közvetlen határában fekszik, közvetlen környezetében ritka növénytársulásokra és gazdag állatvilágra, a település belterületén tavasztól egészen nyár végéig a környéken egyedülálló számú gólyacsapatokra bukkanhatunk.

Görbeháza fekvése infrastrukturális szempontból nagyon kedvező, hisz az M3, és M35-ös autópálya közvetlen közelében helyezkedik el. A rendkívül kedvező fekvés lehetővé teszi, hogy négy megyeszékhely érhető el településünkről egy órányi utazással: Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Eger.

Honlapunk elkészítése során az a szándék vezérelt, hogy naprakészen tájékozódhassanak az önkormányzat működéséről és törekvéseiről. Szándékaink szerint a görbeházi portállal olyan eszköz került bevezetésre, amellyel az információs társadalom vívmányait az Önök szolgálatába állíthattuk.

Bízom abban, hogy a virtuális barangolás alapján a településünkről alkotott képe arra való bíztatás, invitálás, hogy személyesen is ellátogasson hozzánk és élvezze polgáraink baráti vendégszeretetét.

Jó böngészést és sok kellemes találkozást kívánok!

Bízom abban, hogy ezek a lapok segítenek új barátokat szerezni Görbeháza számára!

Tisztelettel és Barátsággal:
Giricz Béla Lászlóné
polgármester

AVM Matrica - fal- és autómatricák, egyedi pólók

lap tetejére